Vanaf maart konden we wekelijks de oogst ophalen. Eerst een beperkte hoeveelheid, maar met de week werd het meer.

We hebben een extra (tweedehands) vriezer aangeschaft zodat allerlei groente -na het blancheren- kon worden ingevroren. We eten dus nog steeds van de oogsten uit 2023.

Maar ook zo’n vriezer raakt een keer vol, dus op zoek naar andere manieren om de oogst te verwerken.

Er werd van alles op zoetzuur gezet (o.a. augurken, atjar, komkommer, rode biet, rode kool en courgette). Jam (zoals tomaten en uienjam), chutneys, sambal en tomatensaus gemaakt en geweckt (soepen bijvoorbeeld).

En nog bleef de oogst overvloedig, dus aan het verdiepen in het drogen van voedsel. Na wat inlezen een goedkope voedseldroger aangeschaft. Goedkoop omdat je op dat moment nog niet weet of je er veel gebruik van gaat maken. Inmiddels heeft die voedseldroger overuren gemaakt. Verschillende kruidenpotjes zijn gevuld met gedroogde kruiden ui de moestuin. Ondermeer selderij, olijfkruid en maggikruid. Ook is van allerlei groente groentechips gemaakt: onder andere rode biet, (zoete) aardappel, wortel, ui, appel en peer.

En weet je wat? Na al dat invriezen, inmaken en drogen bleef er nog regelmatig groente over. Daar waren de kinderen en kleinkinderen dan weer heel blij mee.

Lang leve de coöperatieve biologische moestuinvereniging Voedsel Veur Elkaar!

Jouke en Marjon