Voedsel Veur Elkaar Buurse en Omstreken is een vereniging waarbij we als leden gezamenlijk voor onze voedselvoorziening zorgen, middels een gemeenschappelijke voedseltuin. We werken zoveel mogelijk volgens biologische principes en methodes. De manier waarop we onze groenten oogsten en delen met onze gemeenschap is een essentieel onderdeel van onze tuin. Voor iedereen die onvoldoende tijd, ruimte of kennis heeft om zelf z’n groenten te verbouwen, hebben wij een stuk grond gepacht, welke door initiatiefnemer en tuinder Henny ter Huurne met hulp van vrijwilligers wordt geëxploiteerd.
De moestuin
Lidmaatschap en oogsten
Klik hier voor meer informatie over lidmaatschap, kosten en het oogsten van verse groenten.
Onze werkwijze
De anderhalve hectare grond waarop nu geteeld wordt, is voorbewerkt met karton dat uitgerold werd over het land. Daarmee worden onkruiden met hun zaad onderdrukt en in de kiem gesmoord. Daar bovenop is een vijftien centimeter dikke laag champignonmest gegaan (restproduct van de champignon kwekerij) en vervolgens een even dikke, rijpe laag zuivere groencompost. Na verloop van tijd verteert het karton en het rijke bodemleven dat zo ontstaat zorgt voor prachtige vruchtbare grond.
Natuurlijke harmonie en bodemverzorging staan centraal. Bodem verstorende praktijken zoals ploegen, frezen of spitten worden vermeden en in plaats daarvan laten we de aarde met rust en voeden de tuin jaarlijks met verse compost. We kopen uitsluitend biologisch gecertificeerde zaden en plantjes in. Om ziektes in gewassen te voorkomen en/of te bestrijden, maken we gebruik van natuurlijke oplossingen. We werken zoveel mogelijk samen met de natuur door gebruik te maken van natuurlijke bondgenoten, zoals lieveheersbeestjes, verschillende bloemenmengsels, koffiedik en nuttige gewascombinaties. Resultaat is de terugkeer van een levendig, gezond en kleurrijk stukje landschap.
Door ons gebruik van biologische zaden, duurzame teelt en natuurlijke bestrijdingswijzen, plus onze bijdrage aan biodiversiteit, zijn wij bio-logisch bezig.
Natuurlijke bestrijding
Ongedierte en ziektes op natuurlijke wijze worden voorkomen of bestrijden.
Duurzame praktijken
Jaarlijks een nieuwe laag compost en niet spitten, ploegen of frezen.
Bijdrage biodiversiteit
De moestuin draagt bij aan levendig, gezond en kleurrijk landschap.
Moestuin
Tuinder
Leden
Wekelijkse oogst
Niet iedereen heeft ervaring met tuinieren, heeft tijd of de ruimte om zelf zijn groenten te verbouwen. Vandaar dit initiatief om een stuk grond te pachten en dit gezamenlijk, met hulp van een tuinder te gaan exploiteren. Samen onderhouden we de moestuin. Als je wilt kun je zelf mee komen helpen, vrij-willig, even uit de dagelijkse sleur of drukte, je hoofd leeg maken en lekker ontspannen door met je handen in de grond te werken. Op deze manier een bijdrage leveren aan de groenten die je eet geeft extra veel voldoening. Minimale bijdrage? Zelf de groente ophalen tijdens de wekelijkse oogstdag op zaterdag.
Kijk bij lidmaatschap en FAQ voor meer informatie.
‘Ik ben geen ervaren tuinier, maar dat maakt niet uit. De gemeenschap hier verwelkomt mensen van alle niveaus, en ik heb ondertussen al veel geleerd. Als ik na een paar uurtjes in de tuin thuiskom met een mandje vol verse producten, weet ik dat ik niet alleen goed eet, maar ook bijdraag aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.’
Gemeenschap rondom voeding
Voedsel heeft altijd al mensen samengebracht en verbonden. Denk aan gedeeldemaaltijden met familie en vrienden, waarbij warme banden worden gesmeed. Dituniversele fenomeen overstijgt culturele grenzen en verenigt mensen, ongeachthun achtergrond. Vroeger, tot ongeveer een eeuw geleden, verbouwden gemeenschappen gezamenlijk gewassen en deelden ze oogsten. Mensen werkten samen op het land en vierden oogstfeesten. In die tijd leefde men meer in
harmonie met de seizoenen, de natuur en deelden ze hun overvloed met anderen. Met de groei van steden en industrialisatie in de afgelopen eeuw ontstond er echter een kloof tussen landelijke en stedelijke gebieden. Dit leidde tot individualisme en verlies van traditionele sociale structuren. Onze voedseltuin maakt deel uit van een bredere beweging om gemeenschappen opnieuw te verbinden met voeding én elkaar.
Activiteiten & meer
Of het nu gaat om het vieren van de oogst, educatieve workshops, of gewoon samenkomen om te genieten van de tuin en de vers geteelde groenten, iedereen vindt ergens wel aansluiting. Bekijk de agenda voor het actuele aanbod en vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook.
Interesse in een rondleiding?
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je onze moestuin zien?
Aarzel niet om contact op te nemen voor een rondleiding.