Wil je meedoen? Vrijwilliger worden of heb je interesse in een wekelijks groentepakket?

Veelgestelde vragen

“Voedsel Veur Elkaar Buurse en Omstreken” is een vereniging waarbij we als leden gezamenlijk voor onze voedselvoorziening zorgen, middels een kleinschalige gemeenschappelijke moestuin.

De vereniging bestaat uit een groep enthousiastelingen die graag groente van “Oale Groond” willen eten. Met visie op een positieve, dus duurzame toekomst voor jong en oud. Daarnaast is het doel om een lokaal, verbindend, gezond, educatief en transparant burgerinitiatief voor streekgenoten te zijn.

We werken zoveel mogelijk volgens biologische principes en methodes.

De anderhalve hectare grond waarop nu geteeld wordt, is in eerste instantie voorbewerkt met karton dat uitgerold werd over het land. Daarmee werden onkruiden met hun zaad onderdrukt en in de kiem gesmoord. Daar bovenop is een vijftien centimeter dikke laag champignonmest (restprodukt vd champignon kwekerij) gegaan en vervolgens een even dikke, rijpe laag zuivere groencompost. Na verloop van tijd verteert het karton en het rijke bodemleven dat is ontstaan zorgt voor prachtige vruchtbare grond.

Biodiversiteit en doorgaande verbetering van het bodemleven worden actief ondersteund: Niet spitten, ploegen of frezen. De aarde wordt met rust gelaten en de bedden worden elke winter van een nieuw laagje compost voorzien. Regeneratie van de bodem dus, in plaats van uitputting van de grond en vervuiling van het grondwater. Resultaat is de terugkeer van een levendig, gezond en kleurrijk stukje landschap.

Om ongediertes en ziektes van gewassen te voorkomen en/of te bestrijden, maken we gebruik van natuurlijke oplossingen, we werken samen met de natuur.
Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld zijn meer dan welkom omdat zij eventueel aanwezige bladluizen opruimen. Prei of uien tussen de wortelen houden de wortelvlieg weg. Een net bij de koolsoorten houdt vlinders tegen waardoor geen eieren kunnen worden gelegd. Daarentegen hebben we juist ook een heel grote strook met een bloemenmengsel ingezaaid, om later in het seizoen vlinders en bijen aan te trekken. Zij ruimen dan de op dat moment aanwezige ongewenste insecten weer op. De bijenkasten zitten nu reeds vol.

Elke zaterdagochtend is het tijd om te oogsten. Je mag dan je oogstaandeel komen ophalen of zelf oogsten in de moestuin.
Elke persoon (mond) krijgt een groen kratje waar de groente in meegenomen kan worden. Alles rechtstreeks van het land, verser kan niet!
Je krijgt vooraf bericht over wat er geoogst gaat worden, via de whatsapp groep voor leden.
In goed overleg kun je je oogstaandeel ook op een andere dag ophalen.

Op dit moment is er nog ruimte voor nieuwe leden en is het mogelijk om gedurende het hele kalenderjaar in te stappen. Dit kan in overleg met het bestuur.

Als leden van de vereniging zijn we samen eigenaar, we dragen daarmee samen zowel de kosten (contributie per maand) als de baten (de oogst).
De hoeveelheid oogst wordt berekend in personen (monden). We streven naar minimaal vier porties groenten per week voor één persoon. De oogsthoeveelheid is uiteraard ook afhankelijk van het weer, waardoor die de ene keer groter of kleiner kan zijn dan de andere keer. Gedurende het jaar krijg je met een grote variatie de groenten en het fruit van het seizoen.

Om lid te worden van de Vereniging “Voedsel veur Elkaar Buurse en Omstreken” betaal je eenmalig inschrijfgeld. Hiermee worden de opstart investeringen van de moestuin bekostigd. In overleg is gedeelde betaling van het lidmaatschap mogelijk.

Een eenpersoonshuishouden betaalt € 500.
Een meerpersoonshuishouden betaalt € 1.000.
Als eenpersoonshuishouden mag je ook een € 1.000 certificaat kopen.

Daarnaast wordt elke maand een contributie gevraagd voor de groenten die je wekelijks komt ophalen (12x/jaar). Dit is per persoon € 34 per maand voor het jaar 2023. Met de contributie dekken we alle lopende kosten: Inkoop van zaden en plantjes, salaris tuinder, gereedschap, elektra, water, enzovoort.

Het lidmaatschap wordt aan het einde van het kalenderjaar, zonder tijdige opzegging, automatisch verlengd.

Voorbeeld kosten:
Een gezin met twee volwassenen en één of meer kinderen betaalt eenmalig het inschrijfgeld van € 1.000. Het aantal personen dat mee eet (monden) bepaalt de hoogte van de maandelijkse contributie.
Voor twee volwassenen plus twee grote kinderen is dat 4 x € 34, dus € 136. Twee kleine eters kunnen als één mond worden gerekend, de porties zijn royaal. In zo’n geval betaalt een gezin van vier: 3x € 34, dus € 102 per maand.

Je vindt onze moestuin tussen Enschede Zuid en Buurse, naast Groencentrum Buurse ’t Niej’nhoes, op een terrein van circa 1,5 Ha. Het adres is Broekheurnerweg 35 Haaksbergen.

Natuurlijk! We geven elke maand gratis rondleidingen in de moestuin. Mail voor informatie naar info@voedselveurelkaar.nl

Staat het antwoord wat je zoekt er niet tussen?
Neem dan contact op.

_jouw privacy

Allereerst willen we aangeven dat we zorgvuldig met je gegevens zullen omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de veiligheid van je gegevens! We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief.

Wil je meer weten over je privacy? Check dan onze privacy policy. Mocht je hierover vragen hebben? Mail dan gerust op info@voedselveurelkaar.nl

_in opbouw

Mogelijkheid tot inschrijven op de website is in aanbouw.
Op dit moment kun je via deze pagina meer informatie krijgen over het lidmaatschap.

Broekheurnerweg 35, Haaksbergen

info@voedselveurelkaar.nl